A haj rövid története: Identitás, önkifejezés és a hajhullás hatása

A történelem során az emberek a hajuk stílusát arra használták, hogy üzeneteket közvetítsenek egészségükről, gazdagságukról és státuszukról, gyakran festéssel, hajhosszabbítással, parókákkal és díszítésekkel fokozva azt. Íme a haj rövid története.

Napjainkban a haj gyakrabban fémjelzi a személyiséget, mint az anyagi helyzetet. Frizurákkal, színekkel és textúrákkal jelezzük a világnak, hogy kik vagyunk. Időt és pénzt költünk arra, hogy olyan külsőt hozzunk létre, amely a legjobban fejezi ki egyéniségünket. A hajhullással küzdő férfiak és nők identitását és önérzetét azonban negatívan befolyásolhatja a hajhullás.

Bár a trendek idővel változnak, az emberek évezredek óta használják a hajukat önkifejezési eszközként. Nézd meg például, hogyan változott a hajviselet az évszázadok során, kezdve az ókori Egyiptomtól.

haj stílus férfi ókor divat történelem kopaszság frizura reds budapest belvárosi fodrászat

Haj az ókori Egyiptomban

Az ókori Egyiptomban a nők díszes kiegészítőkkel díszítették a hajukat. A magasabb társadalmi státuszúak virágokat, szalagokat és fejpántokat viseltek. Az Újbirodalom idején (i. e. 1570-1544) divat volt a hosszabb haj, és egyes nők érdekes parókákat viseltek.

Az egyiptomi férfiak általában rövid hajat viseltek, vagy teljesen leborotválták a fejüket. A fiúk és a lányok is leborotválták a fejüket, kivéve egy kis fonatot, amelyet az oldalukon viseltek. Ezt a fonatot “Ifjúság fürtjének” nevezték, és a serdülőkorig megtartották. A serdülőkor után a fiúk és a lányok felvették a hagyományos férfi és női frizurát.

Az egyiptomiak hennát is használtak az ősz hajszálak elfedésére, és van néhány bizonyíték arra, hogy házi készítésű gyógymódokat próbáltak alkalmazni a hajhullás ellen. Ezek közé tartoztak a zsírok, olajok, sőt saláta darabok fejbőrre történő felvitele is. Meglepő módon a hajhullással és a házi gyógymódokkal kapcsolatos számos mítosz még ma is létezik.

haj stílus férfi ókor divat történelem kopaszság frizura reds budapest

Haj az ókori Görögországban

A görögök a hajat életforrásnak tekintették. Nemcsak hagyták, hogy a hajuk hosszúra nőjön, hanem annyira nagyra értékelték, hogy még áldozatokhoz is használták. Az ókori görög nők hosszabb hajat viseltek, mint az egyiptomiak, és gyakran elegáns copfba fogták hátra. Az egyiptomiakhoz hasonlóan a görög nők is gyakran díszítették a hajukat, a virágok és szalagok helyett arany- és ezüstkoszorúkat választottak. Néhány nő úgy szabta testre a haját, hogy hamuval és hennával göndörítette, egyenesítette vagy színezte. A frizurák rögzítésére és tartására méhviaszt használtak.

A görög férfiak már korán vállhosszú hajat viseltek. A tehetősek vékony copfokba fésülték. Az 5. század körül azonban, amikor a sport népszerűvé vált, a férfiak rövidebb frizurát választottak, amelyet beolajoztak, hogy a helyén maradjon.

Haj a reneszánsz korszakban

A középkorban a parókák elvesztették népszerűségüket, mert a vallási vezetők lebeszélték róla az embereket. A reneszánsz korszakban azonban jelentős visszatérésük volt. A 16. században Erzsébet királynő vörös hajával és tincses fürtjeivel stílusikon volt. Közel 100 különböző vörösesbarna parókából álló gyűjteményt gyűjtött össze, mivel a kor előrehaladtával a haja kezdett elvékonyodni.

XIII. Lajos francia király is előszeretettel viselt parókákat, mivel a 20-as éveiben hajhullás kezdődött nála. Az ő parókahasználata növelte a parókák népszerűségét a 17. század elején, különösen a felsőbb osztálybeli férfiak körében.

haj stílus férfi ókor divat történelem kopaszság frizura

A haj a 18. században

A parókák népszerűsége a 18. század folyamán tovább nőtt. Mindenki, aki megengedhette magának, viselt egyet. A tehetős férfiak parókát viseltek, hosszú, fehér hajukat hátul a nyakuknál fonatba húzva.

A parókák felhasználása mind a férfiak, mind a nők esetében egyre magasabb lett, mivel olyan párnákat használtak, amelyek több tíz centivel növelhették az ember magasságát. A tehetős férfiak aranyfésűket is beilleszthettek a frizurájukba, míg a társadalom felsőbb rétegeiben élő nők extravagáns jeleneteket alkottak, még modellbútorokat, kis hangszereket és madárkalitkába zárt élő madarakat is a hajukba tettek!

A haj ma

A 20. és 21. század folyamán a népszerű frizurák gyorsabban változtak, mint valaha. A lázadóan rövid, bubifrizurás frizuráktól kezdve, amit a nők az 1920-as években viseltek, a Beatles moptopjain át az 1960-as és 70-es években elterjedt nagy afrofrizurákig, az emberek végtelen módot találtak arra, hogy frizurájukkal kifejezzék magukat. Ma már többféle frizuraválaszték áll rendelkezésünkre, mint bármikor a történelem során, beleértve a szivárvány minden színét – még a levendulát és a szürkét is. A stíluseszközök, hajvágások és színek teljes spektruma áll rendelkezésünkre, hogy elmondjunk valamit a világnak arról, hogy kik vagyunk.

Hogyan befolyásolhatja a hajhullás az önérzetedet?

Ha te is egyike vagy annak a több millió férfinak és nőnek, akik hajhullással küzdenek, nehézséget jelenthet, hogy a frizurád tükrözze azt, hogy ki is vagy belülről. A hajhullás befolyásolhatja az önmegvalósítási képességét, és ezáltal kihathat önbecsülésedre, kapcsolataidra és karrieredre is.

 

A jó hír az, hogy a hajhullással küzdő embereknek ma már vannak lehetőségeik. Többek között arra is érdemes odafigyelni, hogy hogyan ápolod a fejbőrödet. Erről írtunk korábban egy cikket, amit itt tudsz elolvasni:

Tetszett a cikkünk? További férfias tartalmakért látogass el Facebook oldalunkra vagy akár üzletünkbe is!

Felratkozás

Utóbbi bejegyzések

kopaszodó frizura haj stílus Reds budapest belváros

A férfiak kopaszodása nagyon is valós dolog. A férfiak mintegy 70%-át érinti életük során, és 25%-uknál már 30 éves korban jelentkeznek az első jelek. A

Read More »
budapest reds belváros hajvágás fodrászat barbershop tippek trükkök frizura

Előző cikkünkben feltettünk egy izzasztó kérdést, vajon ciki, vagy teljesen okés, ha nem beszélgetsz a fodrászoddal, miközben vágja a hajadat? Ha kíváncsi vagy mire jutottunk,

Read More »
belvárosi fodrászat budapest körút tippek haj stílus férfiaknak Reds

A rövid válasz: igen normális, egyáltalán nem gond, ha nincs kedved beszélgetni a fodrásszal. A fodrászok emberközpontú munkájukból adódóan pedig kiválóan olvasnak a testbeszédből és

Read More »