Így befolyásolja a vízfogyasztási szokásunk a hajnövekedést

A megfelelő hidratáltság fenntartása javítja az általános egészségi állapotot és puha bőrt biztosít. De tudtad, hogy a víz a haj növekedésére is hatással van? Azt mondják, hogy a hidratáltsági szint fenntartása elősegítheti a haj egészségét és serkentheti a haj növekedését.

Sokunk számára a napi legalább 8-9 pohár víz megivása olyan, mint egy rituálé. Hogyan hat ez a haj egészségére, milyen egyéb előnyöket nyújthat a víz a hajadnak, és mit mond erről a tudomány?

Mi van, ha nem iszol elég vizet?

Vitaminkiegészítőket szedsz a hajnövekedés érdekében, de nem éred el a kívánt eredményt, amit reméltél? Ennek egyik oka lehet, hogy nem fogyasztasz elég vizet ahhoz, hogy kielégítsd a szervezet napi szükségletét. Igen, a vízhiány a szervezetben kiszáradást okoz. De hányan tudják, hogy ez az állapot közvetlen hatással van a haj növekedésére? A dehidratáció akkor következik be, amikor a szervezetedben nincs elég víz, és megfelelő mennyiségű vízre van szüksége a kiegyensúlyozáshoz.

 

Megjegyzés: Testünk 55-65%-a vízből áll, aminek kétharmada intracelluláris (a sejtek belsejében található víz). Dehidratáció akkor következik be, ha az intracelluláris víz elvesztése következik be.

A dehidratáció hajhullást is okozhat. A sok víz fogyasztása szintén fontos az egészséges fejbőr megőrzéséhez, mivel a kiszáradás kiszáríthatja a bőrt. Az elegendő vízfogyasztás segít a méreganyagok kiöblítésében is, fokozza a fogyást, és energialöketet ad, hogy javítsd általános egészségi állapotodat, ami viszont a hajadra is jótékony hatással van.

Azt már tudjuk, hogy hajunk elhalt sejtekből áll, és hogy a haj élő része a szőrtüsző. Ha a hajhagymák vízszintje nem elegendő, a hajad kiszárad és törékennyé válik, és leállhat a növekedése. Amennyire a hajápoló termékek segítenek a hajhagymák táplálásában, annyira szükségük van a szervezetből származó táplálékra is. Ezért a vitamin- és ásványianyag-hiány befolyásolhatja a haj növekedését és hajhullást idézhet elő. A hajadnak, akárcsak a testednek, hidratálásra van szüksége ahhoz, hogy egészséges maradjon.

A vízivás segít fenntartani a testnedvek egyensúlyát, és hidratáltan tart. De hogyan segít a hajnövekedésben?

Hogyan befolyásolja a víz a haj növekedését?

Az elegendő vízfogyasztás támogatja a haj növekedését a gyökerektől a hajvégekig. Emellett segít megelőzni a töredezett végeket és a törékeny hajat, valamint egészségessé teszi a fejbőrt. A víz a keringési rendszer szabályozásában is nagyon fontos, amely fontos tápanyagokat juttat a hajhagymákhoz, ezáltal segítve a haj növekedését. Továbbá a víz aktiválja a hajgyökerekben található összes idegvégződést és egyéb érzékelőt, ami növeli hajad természetes vitalitását.

A víz olyan ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek szükségesek a haj egészségének megőrzéséhez, mint a vas, a cink, a réz és a kalcium.

A réz befolyásolhatja a haj pigmentációját. Hiánya hajrendellenességeket okozhat. A kalcium egészségesen és fényesen tartja a hajat. A vashiányról ismert, hogy hajhullást és telogen effluviumot (átmeneti hajhullást) okoz.

A cink egy másik nyomelem, amely befolyásolja a haj növekedését. Tanulmányok szerint a cinkhiány hajhullást okoz, és pótlása serkentheti a haj növekedését. Hatással van a sejtburjánzásra és a faggyúmirigyek méretére is, amelyek fontosak a haj növekedéséhez.

Az emberi haj növekedése és egészsége szempontjából fontos az emberi haj víztartalma. Egy tanulmány szerint az elfogyasztott víz minősége a haj minőségét is befolyásolja. Ez azt mutatja, hogy az ivóvíz az elsődleges forrása a fent említett nyomelemeknek, amelyek hatással vannak a hajra. Ettől eltekintve az anekdotikus bizonyítékok arra utalnak, hogy a víz határozottan befolyásolja a haj növekedését.

 

Megjegyzés: A haj porózus, és a tanulmányok szerint a túl sok víz olyan hajkárosodást okozhat, mint a haj megnyúlása és töredezése. A felesleges víz hatására a hajszál megduzzadhat és károsodhat.

Mint tudjuk, a vízfogyasztás elengedhetetlen a testfunkciók ellátásához és a hajnövekedés fokozásához. Fontos kérdés, hogy mennyi vizet kell inni?

Mennyi vizet kell inni naponta?

Az ajánlott napi vízfogyasztás a nők számára körülbelül 9 pohár (2 liter) naponta, a férfiak pedig körülbelül 13 pohár (3 liter) vizet igyanak naponta. A konkrét mennyiségek azonban az életkortól és az aktivitási szinttől függően változnak.

Ha vízről van szó, jobb, ha ragaszkodunk a napi 8 pohár szabályhoz. Elvégre a megelőzés jobb, mint a gyógyítás. Bőrünk és egészségünk mellett a víz a haj növekedését is elősegíti, és más haj- és fejbőrproblémák ellen is küzd. Még az enyhe dehidratáltság is energiát szívhat el a hajgyökerekből, és hajhullást eredményezhet. Ezért tartsd magad hidratáltan, hogy egészséges lehessen a hajad.

Természetesen, naponta használhatod az arcszőrzetedre.

Tetszett a cikkünk? További férfias tartalmakért látogass el Facebook oldalunkra vagy akár üzletünkbe is!

Felratkozás

Utóbbi bejegyzések

kopaszodó frizura haj stílus Reds budapest belváros

A férfiak kopaszodása nagyon is valós dolog. A férfiak mintegy 70%-át érinti életük során, és 25%-uknál már 30 éves korban jelentkeznek az első jelek. A

Read More »
budapest reds belváros hajvágás fodrászat barbershop tippek trükkök frizura

Előző cikkünkben feltettünk egy izzasztó kérdést, vajon ciki, vagy teljesen okés, ha nem beszélgetsz a fodrászoddal, miközben vágja a hajadat? Ha kíváncsi vagy mire jutottunk,

Read More »
belvárosi fodrászat budapest körút tippek haj stílus férfiaknak Reds

A rövid válasz: igen normális, egyáltalán nem gond, ha nincs kedved beszélgetni a fodrásszal. A fodrászok emberközpontú munkájukból adódóan pedig kiválóan olvasnak a testbeszédből és

Read More »