Rib eye. Közepesen átsütve. Esetleg T-bone steak. Ez úgy hangzik, mint a tökéletes – talán kisarkítottan maszkulin – vacsora, nem pedig az egészséges haj receptje. Pedig most azt fogjuk bemutatni, hogy ez mindkettő lehet. Maradj velünk, igazi finomságokat fogunk elárulni.
A fehérje – és néhány más kulcsfontosságú összetevő – egészségesebb, erősebb hajat eredményezhet. Mit értünk „egészségesebb” alatt? Olyan hajat, ami fényesen csillog a vakufényben, miközben kiszállsz a Bentley-ből és odadobod a kulcsokat a parkolóőrnek. Oké, lehet, hogy ehhez a steaknél valamivel több kell, de koncentráljunk a frizura részre. Az egyik lépés az, hogy a fürdőszoba helyett az étkezéseken keresztül hozd rendbe a séród, cimbora.
Az erősebb hajért: javítsd a fehérjebevitelt
Az erős haj boldog haj. Cliché, nem? Nyilván az, de ezeknek mindig van valami igazság tartalmuk: leginkább azért, mert az erős haj jobban nő, vastagabbnak tűnik, nem törik és nem hullik. „A férfiaknak nincs akkora problémájuk ezzel, mint a nőknek” – mondja egy new york-i kutatóintézet kutatója – „de fontos, hogy minden étkezéshez jusson egy kis fehérje, hogy a hajhagymák erősek maradjanak”.
Mit egyél hozzá: baromfi, hal, bab, diófélék és fűvel táplált marhahús.

Az egészségesebb hajért: javítsd a B-vitamin beviteled
Talán hallottál már arról, hogy az emberek a hajhullás ellen biotin szedésével küzdenek – más néven B7-vitaminnal és zavarba ejtő módon, H-vitaminnal. A szakértők nem értenek egyet abban, hogy a biotin önmagában képes-e fordulatot hozni, de a B-komplex vitamincsoport kritikus fontosságú az egészséges bőr és haj szempontjából, ez azért egy nyílt konszenzus. „Fiatalabb korban több B-vitamint termelünk magunkból” – mondja Middleberg – „és egyre kevesebbet, ahogy öregszünk.” Adjunk tehát egy kis lendületet a dolgoknak.
Mit egyél: dió, tojás, zab vagy akár édesburgonya. Tehát egy kiadós reggeli tökéletes kezdése lehet a napnak és hozzájárul az egészségünkhöz.
A gyorsabb hajnövekedéshez: Szilícium-dioxid!
A szilícium-dioxid nevű nyomelem pozitívan kapcsolódik a haj növekedéséhez. „A szilícium-dioxid erősíti a szervezet kötőszövetét – beleértve a hajat is” – mondja Middleberg. Mindemellett érdekes tény, hogy például a szilícium-dioxid rengeteg többé-kevésbé elismert vitaminkészítmény jelentős részét adja.
Mit egyél hozzá: uborka, zöldbab, garbanzóbab, eper, mangó, zeller vagy póréhagyma.
És ha már a zöldségeknél tartunk: „Ha hajról, bőrről vagy körmökről beszélünk, mindig be kell vinnünk a megfelelő mennyiségű és típusú antioxidánsokat” – mondja Middleberg. Fontos, hogy olyan elemekre van szüksége a szervezetednek, amelyek megvédik a hajadat a Napból és a levegőben lévő szennyező anyagoktól, és óvják a sejtmembránokat is. Az antioxidánsok és az omega-3 zsírsavak beviteléhez egyél minél több a zöld színű növényt, főleg leveles zöldségeket. Fontos, hogy minél többet hőkezeljük a zöldségeket, annál többet veszítenek vitamintartalmukból! (Együnk egy kis spenótot a steak mellé, ez még így is egy fair trade, nem?)
Ha végig olvassuk az egész eddigieket és egy igaz konzekvenciát akarunk levonni, akkor az talán ez lenne: éljünk egy kicsit egészségesebben! Végülis ez megint nem akkora csoda. Együnk tiszta, magasabb minőségű húsokat, fogyasszunk hozzá sok zöldséget. Majd az ebédet koronázzuk meg némi olajos maggal, illetve egy kis bogyós gyümölccsel.